Skip to main content

Meeuwen verjagen op uw dak, dit moet u doen!

23/01/2023

Vastgoedbeheerders, woningbouwverenigingen, VVE’s en andere particuliere huiseigenaren, hebben de laatste jaren steeds vaker problemen met meeuwen op het dak.

Wanneer er jongen zijn, worden de ouders agressief!

Meeuwen op plat dak

Meeuwen nestelen van nature vlakbij de zee in duingebieden en andere rustige plekken waar ze uit de wind zitten en lekker in het zonnetje hun eieren kunnen uitbroeden.
De laatste jaren nemen de vos en de steenmarter in aantallen toe en deze rovers eten de eieren en jongen op van de meeuwen.   Wanneer een meeuw tot 2x toe geen nest heeft kunnen grootbrengen, zoekt hij een andere nestelplek in de hoop dat hij daar meer succes heeft.   Dit heeft een verschuiving teweeg gebracht van meeuwennesten naar platte daken. Bovendien is er voor meeuwen genoeg eten te halen bij ons mensen. Vuilniszakken, fastfood en andere lekkernijen gooien we op straat met het gevolg dat meeuwen hier een lekkere maaltijd aan hebben. De ideale combinatie van een nest op het dak en eten op straat!

Waarom kiezen meeuwen uw dak uit?

Daken met grind hebben de voorkeur, maar wanneer die er niet zijn, of niet genoeg in aantal zijn, nemen meeuwen ook genoegen met een zwart bitumen dak of een sedumdak.
Heeft de meeuw eenmaal uw dak uitgekozen als broedplaats, dan is de kans groot dat diezelfde meeuw het daarop volgende jaar terugkeert naar hetzelfde dak.
Hun jongen, die na 3 jaar geslachtsrijp zijn, keren ook bij voorkeur terug naar hun geboorteplek.

Tijdens het broedseizoen kunnen meeuwen ernstige overlast veroorzaken vanwege agressiviteit en geluidsoverlast.   Het is daarom vaak noodzakelijk om weringsmaatregelen te treffen om de veiligheid van omwonenden te garanderen.  ”

Meeuwen verjagen of weren van mijn dak

Bij meeuwen weren kan men denken aan het aanbrengen van pennen op de nok van daken of op randen van gebouwen die de meeuwen gebruiken als uitkijkpunt.
Op wat kleinere platte daken kan men in sommige gevallen netten plaatsen wanneer meeuwen daar nestelen.   de netten worden horizontaal over het dak gespannen.
Zo voorkomt men dat meeuwen daar kunnen gaan nestelen.

Op grotere daken kunnen deze netten ook geplaatst worden, echter worden er dan vaak ondersteunende palen geplaatst zodat er onderhoud gepleegd kan worden op luchtbehandelingskanalen en klimaatbeheerssystemen.
Een dergelijke nettenconstructie geeft vaak een vreemd beeld omdat er letterlijk een dak van netten bovenop uw dak staat.

Meeuwen verjagen met Flock Off

Met het Flock off systeem heeft u een onzichtbare vesting tegen meeuwen op uw dak.
Het systeem bestaat uit een aantal condensators met een ijzerdraadje dat er voor zorgt dat het navigatiesysteem van de meeuwen verstoord wordt. Hierdoor wordt het de meeuwen onmogelijk gemaakt om te landen op uw dak.

Tekst gaat verder na infomercial

Flock Off Video

Geen meeuwenplaag wanneer u Flock Off installeert

Heeft u overlast of hinder van meeuwen of een andere plaag van vogels?
Onze gecertificeerde installateurs geven u graag een vrijblijvende offerte en informatie over de werking van het systeem.

Neem vrijblijvend contact met één van onze gecertificeerde installateurs!